Demjéni Piramis Fürdő és Üdülőpark

Látnivalók, túracélpontok

Remetevölgyi kaptárkő

A Remetevölgyi kaptárkő a Bükkalján található. A kaptárkövek olyan sziklaalakzatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak. A fülkés sziklák kis csoportja fellelhető a Pilis és a Budai-hegység területén is (különösen a Tétényi-platón), de a leggazdagabb előfordulásuk Eger környékén, a Bükkalján található.

További információ: itt.

Névtelen terv (76)

Demjéni kaptárkő

A Demjéni kaptárkövek fülkéinek rendeltetéséről, készítőiről számos feltételezés született, de eredetükről írásos forrás még nem került elő. A Remete-lak külső sziklafalain található kaptárköveknél lényegesen jelentősebb a Demjén központja fölé magasodó Bányaél a 23 fülkéjével. Felettük mesterségesen alakítottak ki tető felületeket, illetve több helyen faragtak bele lyukakat és üstszerű mélyedéseket – ezek rendeltetése a mai napig nem tisztázott.

További információ: itt.

Névtelen terv (77)

Demjéni kőhodály

Demjén északkeleti határában, a Hegyes-kő déli oldalába vájt monumentális mérető kőhodály áll. A több - sziklából kifaragott - kőoszlopokkal alátámasztott hodály közel 200m2 alapterületű. Az ezen a területen élő emberek gyakran lakóházaikat, illetve gazdasági épületeiket is riolittufába faragták. A kisebb gazdasági épületek (ólak, raktárak) és a nagyobb borospincék mellett megjelennek a gyakran egész juhnyájakat, illetve csordákat befogadni képes hatalmas alapterületű kőhodályok is.

További információ: itt.

Névtelen terv (78)

Menyecskehegyi kaptárkő

A Menyecske-hegyen 2 sziklavonulaton 4 db kaptárkő található. Tőle délebbre egy fülkével nem rendelkező magányos sziklakúp áll, amelyet a helyiek Kőbojtárnak neveztek el.

További információ: itt.

Névtelen terv (79)

Via Ferrata - Demjén

A Demjéni Via Ferrata útvonalait a mászók saját felelősségre, szabadon és térítésmentesen használhatják a pályahasználati szabályzat és a házirend betartása mellett. A terület gyalogosan Demjén központjából keleti irányban érhető el, egy hangulatos tanösvény sétával. Parkolás a faluban megoldható. Március folyamán kölcsönző nyílik a pályák mellett, ahol a kezdő mászók védőeszközöket bérelhetnek, illetve túravezetést kérhetnek a kezdő és bizonytalan mászók.

További információ: itt.

Névtelen terv (80)

Sódomb - Egerszalók

Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén, a föld mélyéből feltörő hévízforrás és a víz által formált sódomb. Az itt csörgedező hévízforrás a domboldalon lefolyva 1200 négyzetméteren lenyűgöző mészkőlerakódást hozott létre, amely Európa-szerte egyedülálló látványt nyújt – így helyi védelem alatt áll. A sódombhoz kiépített sétaút vezet, amely a sötétedés után a szivárvány színeiben pompázik.

Csak 2,2 km-re található, a kerékpárúton gyalog is könnyen megközelíthető.

További információ: itt.

Névtelen terv (81)

Barlanglakások - Egerszalók

A Tarna-völgyétől teljesen Miskolcig húzódó Bükkalja vidékén a kőzetek felső rétegét képező riolittufakő egy könnyen vágható, jól faragható anyag, ezért elődeink teljes mértékben hasznosították. Pincét, lakást, istállót vájtak bele és házakat építettek belőle. Egerszalók városában a 20. század közepén 33 barlanglakás létezett, amik feltételezhető, hogy a 17-18. század környékén készültek. A legutolsó ilyen barlanglakásokat a 20. század végén még lakták. 2011-ben a lakásokat felújították.

További információ: itt.

Névtelen terv (82)

Demjéni Piramis Fürdő és Üdülőpark

Egyéb Programok

Eger

Üdülőparkunktól kevesebb mint 10 Km-re fekszik az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, Eger.

Itt minden programot megtalál a városban: https://visiteger.com/

Névtelen terv (83)

AGRIARING Gokart Pálya

3396 Kerecsend, Demjéni út 51. (Kerecsend és Demjén között)

Tel.: +36-70-214-0800

Email: agriaringgokart@gmail.com

www.agriaring.hu

Noé Kertje Élménypark

Egri látványosság, egy rendhagyó egyedi kiállítás: szoborparkunk csak téged vár 90 szoborral, hogy megismerd Noé történetét.

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/noeparkja/

Tel: +36 20 505 8233

Címünk: Az Eger táblától, a Lidl áruháztól 800 méterre a 25-ös főút mellett, Kerecsend felé, bal oldalon bekanyarodva Kerecsendi utca 0198/4.

http://noekertjeeger.lapunk.hu

Névtelen terv (85)

Egyéb program ötletek